Sfaturi și exemple – despre abordarea Montessori pentru seniori și persoanele cu demență

articol scris de Tom & Karen Brenner – 21.06.2017

traducere după:

https://www.alzinfo.org/treatment-care/blogs/2017/06/tips-for-using-the-montessori-approach-for-positive-dementia-care/

” Metoda Montessori se bazează pe folosirea celor cinci simțuri și pe sistemul memoriei procedurale.

Sistemul memoriei procedurale e responsabilă pentru învățarea relațiilor prin asociere, condiționare simplă, precum și abilități cognitive. Memoria procedurală e considerată uneori implicită, inconștientă sau memorie musculară. Cei care trăiesc cu demență și Alzheimer tind să fie capabili să continue acele abilități învățate prin memoria procedurală. Îngrijitorii, fie că e vorba de personalul medical, sau membri ai familiei, pot folosi instrumente Montessori pentru a ajuta persoanele pe care le îngrijesc să-și păstreze abilitățile disponibile.  De exemplu, îngrijitorul poate demonstra cum se folosește rama cu fermoar pentru a ajuta o persoană cu Alzheimer să își păstreze abilitatea de a se îmbrăca singur.

Această ramă izolează sarcina de a închide și deschide un feroar, dându-i utilizatorului oportunitatea de a repeta. Prin repetiție, oamenii sunt capabili să acceseze memoria procedurală astfel încât o abilitate este menținută, îmbunătățită sau reînvățată.

Chiar dacă vârstnicii se confruntă cu diminuarea simțurilor: vedere, auz, atingere, miros și gust, Metoda Montessori încurajează îngrijitorii să apeleze la simțurile active ca mijloc de stimulare a creierului, fiind și o modalitate de implicare și reconectare. Materiale din lumea reală pot fi extrem de stimulante, captivante și reminiscente. Se pot aduce plante aromatice proaspete din grădină, pentru a fi ținute, mirosite sau gustate, acesta fiind un exercițiu simplu dar foarte eficient.

Jack a fost cândva profesor la o universitate de prestigiu, era pasionat de spray-urile de salvie, lavandă, cimbru și rozmarin. A frecat între degete frunzele catifelate ale salviei și a mirosit parfumul lavandei. Jack începu să povestească despre copilăria petrecută la fermă și despre cum aduna plante aromatice din grădina mamei. De obicei un om care vorbea puțin și afișa puțină emoție, Jack a început să cânte. Aceste plante simple, l-au atins puternic pe Jack și i-au trezit amintiri din copilărie.

În afară de a oferi persoanelor vârstnice sau cu demență oportunitatea de a trăi momente semnificative, este esențial să oferim și un mediu sigur, plăcut și neîncărcat. Conceptul care stă la baza Metodei Montessori e credința că aceste comunități (fie că e vorba de centre de zi, pe termen lung sau acasă) trebuie create pentru a servi nevoile persoanelor ce fac parte din ele. Nevoile care trebuie abordate includ siguranța fizică, ușurința în utilizare, și nevoia estetică pentru frumos și ordine. Celor care folosesc mediul trebuie să li se ofere oportunitatea de a ajuta la îngrijirea acestui mediu, fie că asta presupune îngrijirea unei plante sau a unui animal, lustruirea unei ferestre sau aranjarea mesei. Oamenii se simt conectați cu spațiul în care se află atunci când au anumite responsabilități în cadrul acestuia.

Metoda Montessori oferă îngrijitorilor oportunitatea de a crea o experiență calmă, jovială, pentru persoanele ce trăiesc cu Alzheimer și demența. Această metodă poate fi utilizată ca o punte de legătură către persoane ce par a fi de nepătruns. Metoda Montessori presupune identificarea abilităților fiecărei persoane și construirea unui program individual ce implică persoana în întregime, inclusiv aspecte cognitive, fizice și emoționale.  Această abordare a demenței își are rădăcinile în filozofia că încrederea și stima de sine a oamenilor crește atunci când au oportunitatea de a face cu succes o activitate semnificativă, cu scop. Deși exercițiile și materialele Montessori nu sunt complicate, ele nu sunt copilărești sau simpliste. Aceste instrumente oferă indicii vizuale și rezultate tangibile ce conduc la sentimente de împlinire și bunăstare.

Aplicabilitatea:

Metoda Montessori poate fi folosită de la debutul simptomelor demenței până la stadiile finale. Personalul medical și membri familiei pot învăța cum se poate folosi această metodă. Învățarea metodei și a materialelor, a instrumentelor, înseamnă înțelegerea filozofiei centrării pe persoană, acesta fiind conceptul Montessori. Instrumentele Montessori sunt acele materiale ce pot fi achiziționate sau manufacturate de personal sau de membri familiei.

Dorothy a fost toată viața ei foarte pasionată de grădinărit. Când a fost diagnosticată cu Alzheimer, familia ei a îngrijit-o acasă până când a început să se plimbe noaptea. Îngrijorați pentru siguranța ei, familia lui Dorothy a găsit un centru de îngrijire specific pe termen lung. Aflând de preocuparea lui Dorothy, personalul a întrebat-o dacă i-ar face plăcere să participe la grupul săptămânal de aranjamente florale. Dorothy a fost reticentă la început. Avea tendința să stea mai mult în camera ei fără să socializeze. Membrii personalului au început să îi aducă lui Dorothy o parte din aranjamentele florale în fiecare săptămână, și să le lase în camera ei. Gradual, Dorothy a devenit curioasă despre grupul care realiza aceste buchete ce ajungeau la ea. A început prin a privi, iar mai târziu a început să participe. Dorothy este acum liderul grupului de aranjamente florale, și încurajează alți rezidenți să participe la întâlnirile săptămânale.

Aranjarea florilor, oferă persoanelor cu demență și Alzheimer oportunitatea de a fi din nou creativi. De asemenea îi provoacă să își folosească logica și critica în luarea deciziilor, cât să taie din tulpină, ce vază ar fi potrivită și cum să aranjeze florile. Munca e apoi împărtășită comunității, aducând astfel bucurie tuturor.

Metoda Montessori în abordarea pozitivă a demenței poate fi aplicată în colaborare cu alte programe sau terapii centrate pe persoană. Această metodă poate fi încorporată în toate activitățile din timpul zilei, și poate servi ca fundament pentru multe exerciții și activități semnificative și captivante. Această abordare pozitivă s-a dovedit a fi extrem de benefică în special pentru persoanele care trăiesc cu demența, pentru membri familiei și îngrijitori.

Metoda Montessori e o cale accesibilă, plină de speranță și solidă, de a accesa și implica persoanele ce trăiesc cu demența. „

Sfaturi și exemple : despre abordarea Montessori pentru seniori și persoanele cu demență
Derulează în sus